tirsdag den 27. november 2018


Wolfgang Klafki og Dannelse.

Dannelse er en slags kulturel indvielsesprocess

forskellige kulturer har udviklet sig gennem tid, startende med

En overlevelseskultur fra menneskets tidlige udvikling, med lav moral kodex. Den primitiveste og mest basale form for orientering. Moral og dannelse opstår først som behov når overlevelse er sikret.
 Klankultur   Mennseket samler sig i større grupper, og den stærkeste sætter dagsordenen.

Magtkultur. de tidlige græske kulturer, (må osse gælde de ægyptiske forøvrigt og Aton var 1500 fKr. såååå), magten uddelegeres og samfundsklasser opstår. Dannelse er forbeholdt eliten, kirken og adlen og denne magtkultur er herskende frem til oplysningstiden i 1700 tallet, hvor filosoffer som taler for individets frihed i tanke og tale udfordrer kirken og kongen. Galilæe, Voiltaire, Montesquieu hvor sidstnævnte er fortaler for 3 delingen af magten. Menneskerettigheder og ytringsfrihed opstår!!! Tankevækkende at det idag stadig er et begreb vi diskuterer og forsøger at definerer for at tilpasse forskellige ideologier.


Material dannelse Opstår som en konsekvens af oplysningstiden og handler om at et stof har en dannende effekt på et menneske, hvilket siger sig selv.
Den lille katekismus bla.. Man uddanner sig til at være en god samfundsborger.
Med lov skal land bygges og samfundets borgere har del heri.
eks kan være kulturkanon
Formal dannelse Industrisamfundet i 1900 tallet bliver centreret om den enkelte borgers mulighed for personlig lykke og succes, avancere i samfundets hierarkiske system. Samtidig dannes grupper af sammenhold, som fagforeninger og andelsforeninger, bla. Ud af disse 2 poler vokser formaldannelsen, som sigter på at uddanne individets psykologiske evner. Trænes bla gennem matematik, struktur og orden og lærer metoder og teknikker ved at uddannes gennem noget.
eks kan være skoledemokrati
Kategorial dannelse "At gøre" dannelse.
Efter 2. verdenskrig med den nye tænkning der opstår.
Det er en vekselvirkning mellem Formal dannelse og Material dannelse.

dannelsen åbner eleven for verden og verden for eleven

målet er at skabe livsduelige borgere og sammenhæng i samfundet

eks kan være innovativt projekt om bæredygtig økonomi

Ingen kommentarer:

Send en kommentar